3 Mayıs 2016 Salı

En Sevdiğim 5 Kitap

   Geçenlerde Didem Soydan'ın Youtube kanalında en sevdiği 10 kitaptan bahseden videoyu görünce bu fikir blog postu konusu olarak da hoşuma gitti. Okunabilir uzunlukta olması açısından 5 kitaptan bahsetmek daha uygun geldi. Elbette insan bütün okuduğu kitapları hatırlayamıyor bir anda ama aklıma gelenlerden en sevdiğim 5 tanesinden bahsetmek istedim. Belki daha sonra en sevdiğim 5 kitap vol:2 gelir :D


  1. Harry Potter Serisi
   Böyle bir yazıya çok edebi bir başlangıç olmadığının farkındayım. :) Ama Harry Potter serisinin yeri ben de çok farklı ve sanırım hep de öyle kalacak. J.K. Rowling 'in  kurduğu büyülü dünyayla ortaokuldayken tanışmıştım. Seriye ait 7 kitabın her birini defalarca okumuşumdur.  İçlerinde bir favori seçmek benim için çok zor ama konu bakımından bana en lezzetli gelen sanırım 3. kitap olan Azkaban Tutsağı. Bu dünyaya yabancı olanlar Harry Potter  serisinin çocuk kitabı olduğunu düşünebilir muhtemelen ama bence anlatım dili, kitaplar arasında kurulan beklenmedik bağlantılar, karakterlerin derinliğiyle bundan çok daha fazlası.


 
     2. Bin Muhteşem Güneş


    Khaled Hosseini, kitapları deli gibi satan Afgan kökenli bir yazar. En sevdiğim 5 kitabın 3ü aynı yazara ait olsa biraz saçma olacaktı o yüzden yalnızca Bin Muhteşem Güneş'i listeye koydum ama yazarın Uçurtma Avcısı, Ve Dağlar Yankılandı gibi benim çok çok severek okuduğum kitaplarından da bahsetmezsem olmaz. Yazar, romanlarını genelde Afganistan'da yaşanan savaş ve yoksulluk gerçeğinin üzerinden kurguluyor. Kitabın başından sonuna duygudan duyguya sizi sürüklüyor. kitaplarının en az birkaç yerinde trajik bir gerçeklik suratınıza tokat gibi çarpıyor. Dili oldukça sürükleyici. Bin Muhteşem Güneş belki kadın hikayesi olduğundan bende diğer 2 kitabın bir adım önüne geçti. Hala okumayan kaldı mı bilmiyorum ama varsa şiddetle tavsiye ediyorum.




3. Göçebe
Meşhuur Alacakaranlık serisinin yazarı Stephenie Meyer tarafından yazılmış olan Göçebe adlı kitabı ben okumaya doyamamıştım. Çevremde çok bahsedeni duymadım. Filmi de yapılmıştı ve bence çok iyi olmamıştı acaba o yüzden mi kitapla ilgili bi önyargı yarattı bilmiyorum. Ama bence cidden çok orijinal bir konu olmuş. Anlatım olarak ''fakat ne yazmış kadın ya!!'' dedirtmese de kurgusu beni etkilemişti. Sürükleyici kitap arayanlara tavsiye ederim ancak 50 sayfa filan pek sarmamıştı sabrederseniz kitap sizi ele geçirecektir :) 




4. Adı : Aylin
Ayşe Kulin'in çok eleştiri aldığını farkediyorum. Dilini ''magazinel' ya da çok basit bulanlar var. Valla bence herkesin Yaşar Kemal kadar güçlü bir kalemi olmasına gerek yok. Her kitabına bayıldım diyemesem de son kitabı hariç tüm kitaplarını okuduğum Ayşe Kulin'in bence en iyi kitaplarından biri Adı: Aylin. Aylin Devrimel'in hayatını anlatan kitap, karakterin sıradışılığı, hayatının dolu dolu oluşu, anlatım dilinin akıcılığıyla keyifle okunuyor. Ben de yarattığı en belirgin duygu ''Her anın keyfini çıkarmalı arkadaş. Hayat inişiyle çıkışıyla yaşanası!'' oldu. 



5. Alamut
Bir dönem çok enteresan bir tarihi kişilik olan Hasan Sabbah'ın hayat hikayesine sarmıştım. Hakkında birçok farklı kitap okudum. Ama en beğendiğim Hasan Sabbah'ın hikayesinden öte Alamut kalesi ve orada yaptıklarına odaklanan Vladimir Bartol'a ait Fedailerin Kalesi Alamut olmuştu. Tarihsel karakterlere dayalı romanları sevenlerin zevkle okuyacağı bir kitap olduğunu düşünüyorum.